Úplne nový Tribunal!

Softvér Tribunal sme úplne prepracovali. Teraz je jednoduchší, rýchlejší a bezpečnejší.

Presmerujeme vás na novú stránku softvéru Tribunal.

www.softvertribunal.sk

Chcem dostávať občasné novinky
Vašu emailovú adresu neposkytneme tretím osobám. Novinky zasielame iba občas.
Prihlásiť sa

Na vlastnom serveri alebo v dátovom centre?

Z množstva skúseností, ktoré sme za roky pôsobenia získali počas komunikácie s vami - právnikmi - sme si uvedomili jeden veľmi výrazný fakt - veľkú nedôveru voči dátovým centrám.

Napriek tomu, že softvér Tribunal vo svojej flexibilite umožňuje prevádzku oboma spôsobmi (t.j. aj na vlastnom serveri aj v dátovom centre), radi by sme sa k tejto téme vyjadrili a pokúsili sa malým príspevkom túto nedôveru zmierniť alebo aspoň trochu objasniť, o čo tu ide.

Pre aj proti

Aby sme boli objektívni, treba hneď na začiatku povedať, že obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. V tomto krátkom texte sa však chceme sústrediť najmä na výhody prevádzkovania v dátovom centre.

Ak si ale predtým chcete spraviť podrobnejší prehľad a porovnať obe možnosti, prečítajte si prosím tento článok.

POZOR! Dátové centrum nie je cloud.

Druhá dôležitá informácia je, že prevádzka v dátovom centre nie je to isté, ako prevádzka v cloude. Rozdiel je v tomto:

  • V "cloude" sú všetci - "cloud" je zdieľaný server, ktorého adresa je verejne známa. "Cloud" je tým vystavený väčšiemu riziku pokusu o nelegálny prístup (hacknutie).

  • Server v dátovom centre je iba váš ! Nikto iný okrem vás a jeho správcu do neho nemá prístup. Jeho adresa nie je verejne známa.

Tieto rozdiely jasne rozlišujú cloud a server v dátovom centre.

V čom je potom server v dátovom centre lepší?

Najdôležitejšia bezpečnostná vlastnosť servera v dátovom centre je, že sa fyzicky nenachádza vo Vašej kancelárii. Tzn., že je nemožné ho fyzicky odcudziť, alebo napr. pri policajnej prehliadke zabaviť. Z pohľadu fyzickej bezpečnosti je teda server umiestnený vo Vašej kancelárii určite zraniteľnejší.

Druhý pohľad, nie menej dôležitý, je tzv. kybernetická bezpečnosť. Tzn. úroveň zabezpečenia dát vo Vašom serveri pred odcudzením formou kybernetického (hackerského) útoku. Tu v zásade platí jeden podstatný fakt - úroveň kybernetickej bezpečnosti iba vo veľmi malej miere závisí od toho, kde sa server fyzicky nachádza. Podstatne väčšiu časť bezpečnosti tvorí konfigurácia siete a pravidelný monitoring servera.

Zhodnotenie na záver

Cieľom tohto článku nebolo presvedčiť Vás, že server umiestnený v dátovom centre je lepší ako server, ktorý sa fyzicky nachádza vo Vašej kancelárii. Softvér Tribunal je možné prevádzkovať oboma spôsobmi. Iba sme chceli vniesť trochu svetla do tejto technickej oblasti, ktorej rozumie iba málo právnikov. Rovnako, ako málo programátorov rozumie veciam práva.

Veríme, že sa nám to aspoň trochu podarilo.

Zdieľajte článok na Facebooku:


« Späť na zoznam článkov